Analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności

  • Liczba semestrów

    2 semestry

  • Liczba godzin

    200 godzin

  • Opłata za semestr

    1 515 zł za semestr

    Możliwość płatności ratalnych bez dodatkowych kosztów.

  • Jednostka prowadząca

    Kolegium Nauk Przyrodniczych

Opis studiów podyplomowych Analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności

Studia przeznaczone są dla absolwentów  zarówno magisterskich jak i zawodowych studiów wyższych z zakresu nauk rolniczych, przyrodniczych i biologicznych, a także dla osób z dyplomem ukończenia innych wydziałów, które są zatrudnione na stanowiskach technologicznych w zakładach przetwórczych przemysłu rolno-spożywczego lub osób zainteresowanych tematyką studiów.

Treści programowe realizowane w trakcie studiów bazują na praktycznym wdrożeniu najnowszych metod analitycznych stosowanych w badaniu żywności, stąd też studia mogą zainteresować absolwentów kierunków rolniczych, ochrony środowiska, technologii żywności i żywienia człowieka i biotechnologii, a także pracowników małych i średnich przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego, wykorzystujących techniki pomiarowe, analityczne i diagnostyczne do badania żywności.

 

Absolwenci studiów uzyskają wiedzę z zakresu analityki, systemów bezpieczeństwa i jakości żywności a także umiejętności poszerzające kwalifikacje do pracy w laboratoriach chemicznych, mikrobiologicznych i biotechnologicznych przy zakładach produkcyjnych spożywczych, Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych oraz ośrodkach badawczych związanych z sektorem rolno-spożywczym. Zdobyta wiedza umożliwi absolwentom studiów podejmowanie właściwych działań w pracy zawodowej jak również przekazywanie informacji społeczeństwu, szczególnie przy wzrastającym zainteresowaniu jakością zdrowotną żywności.

Warunkiem ukończenia studiów jest zaliczenie wszystkich przedmiotów przewidzianych w planie studiów. Absolwenci otrzymają świadectwo ukończenia studiów podyplomowych

Program studiów podyplomowych Analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności

Program studiów obejmuje zajęcia dydaktyczne w formie wykładów, laboratoriów i e- learningu.

  • chemia środków spożywczych
  • biochemiczne metody toksyczności i detoksykacji
  • analiza instrumentalna w badaniu żywności
  • bezpieczeństwo i analityka mikrobiologiczna żywności
  • prawne aspekty bezpieczeństwa i kontroli żywności
  • aspekty zdrowotne żywności
  • systemy zapewniania jakości i bezpieczeństwa żywności
  • żywność genetycznie modyfikowana
  • jakość i rodzaje opakowań
  • toksykologia żywności
  • ocena jakości żywności
  • substancje dodatkowe w żywności
  • metody spektroskopowe w żywności
  • analiza śladowa w badaniach żywności
  • nowoczesne metody badania jakości żywności
  • składniki diety - galeria cząsteczek

Rekrutacja odbywa się drogą elektroniczną, w sposób ciągły, do zorganizowania grupy.

 

Wymagane wykształcenie:

  • kandydat na studia podyplomowe musi posiadać wykształcenie wyższe (ukończone studia I lub II stopnia lub jednolite magisterskie),

Zasady rekrutacji:

  • podstawą przyjęcia na studia podyplomowe jest rejestracja elektroniczna oraz złożenie kompletu dokumentów w wyznaczonym terminie,
  • o przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń.

Wymagane dokumenty:

  • podanie o przyjęcie na studia podyplomowe wraz z załącznikami, wygenerowane z systemu rekrutacyjnego IRK,
  • kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych (oryginał do wglądu),

 

Dostarczenie dokumentów:

Podpisane podanie wraz z załącznikami i kompletem dokumentów należy dostarczyć do Działu Kształcenia Podyplomowego UR – ul. Pigonia 8, 35-959 Rzeszów (KONTAKT).